Despre noi
Statisticile arată că la nivel mondial, pietrele la rinichi afectează aproximativ 5% din femei şi un procent dublu de bărbaţi.
La noi în țară, o persoană din zece dezvoltă de-a lungul vieţii pietre la rinichi, iar bărbaţii prezintă un risc de trei ori mai mare de a suferi de calculi renali.
Mai mult, statisticile arată că 60 la sută dintre cei care fac pietre la rinichi o dată, fac şi a doua oară, într-un interval de până la zece ani.
De asemenea, datele arată că cele mai frecvente cazuri se întâlnesc la pacienţii cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani.
Până la vârsta de 70 de ani aproximativ 12% dintre bărbați și 5% dintre femei pot avea cel puțin o piatră la rinichi în timpul vietii lor.
Primul deceniu de viață nu este imun la apariția unor pietre la rinichi, cu o incidență de vârf între patru și șapte ani.
Problema este mai frecventă la adulții tineri, în jurul valorii de 30 sau 40 de ani, în special la caucazieni și nu există nici o diferență între femei și bărbați.
Recurența este cel mai frecvent întâlnită la adulții tineri, 15% într-un an, 40% în termen de 5 ani și de 50% în termen de 10 ani.
Pietrele la rinichi pot apărea din varii motive, felul în care ne hrănim jucând rol principal în apariția acestora.
În general, le putem evita bând multe lichide.
Atunci când afecțiunea este diagnosticată, un studiu al dimensiunii și compozitiei chimice al pietrei devine esențial în alegerea metodei de tratament.
În plus, ultimele terapii și instrumente tehnologice pot scuti pacienții de anestezie, de durere sau de spitalizare.
Pietrele se formează din imposibilitatea de solubilizare în urină a unui gen, a unui tip de cristal.
În timp, cristalele formează concremente care cresc și ajung să se elimine din rinichi în căile urinare.
De-aici incepe istoria calculilor renali.
Cele mai frecvente cauze care duc la aparitia litiazei urinare sunt legate de stilul alimentar de viață: deshidratarea cronică, la excesul alimentar legat de unele alimente, precum carnea, glucidele rafinate, ceaiul, cafeaua, Coca Cola, ciocolata.
Mult mai rar, sunt întâlniți factorii cu condiționare genetică, respectiv anomalii cu care te naști și care afectează anumite metabolisme, devenind sursa excesului unui anumit tip de cristal care se elimină în urina și care, cu timpul, poate forma calculi în rinichi.
În general, istoria naturală a litiazei urinare duce mai devreme sau mai târziu la o complicație.
Cea mai frecventă complicație este cea obstructivă, survenită prin migrarea calculilor într-o poziție în care jenează evacuarea normală a urinei din rinichi, către vezica urinară de-a lungul căilor urinare superioare, pe care o numim colica renală.
Aceasta este un accident brutal, acut, care sperie pacientul și-l duce urgent la spital și-n acest fel ajunge la o rezolvare adecvată.
Mai rar, există și posibilitatea ca un calcul urinar, poziționat în rinichi, să aiba o evoluție total asimptomatică, adică să nu aibă asociată în istoria sa nici un fel de suferință și să ducă, în timp, la distrugerea completă a rinichiului, transformarea rinichiului într-o pungă de puroi și pietre, fără funcție și cu risc septic major legat de această formă de complicație tardivă.
De aceea, este bine să se știe că la controlul anual de sănătate e bine să nu lipsească o ecografie abdominală generală.
Site-ul de față își propune să vă ofere informații corecte despre litiaza renală, tratamente, remedii naturiste, simptomatologie, sfaturi ale medicilor, sam.
Pentru sanatatea dvs,
Echipa DrRinichi.ro